Energiglas - fakta, information och pris

Energiglas

Funderar du på att byta till energiglas? Här hittar du fakta och information om energiglas samt upplysningar om priser. Att förse fönster med energiglas kan hjälpa dig sänka din värmekostnader avsevärt. Energiglaset ser nämligen till att värmen stannar inomhus och inte försvinner ut igen. Energiglas är ett fönsterglas försett med en osynlig och ytterst tunn beläggning som släpper in solvärme men förhindrar att rumsvärmen försvinner ut. Således kommer du att märka att du får avsevärda besparingar vad gäller dina energikostnader. Du får dessutom ett trevligare hus hus med energisparande glas i dina fönster. Rumstemperaturen stiger, utan att behöva vrida upp värmen. Och när temperaturen stiger, slipper du problem med kondens på insidan av ditt fönster. Samtidigt innebär energiglas även slutet på fenomen som kallras och obehagligt golvdrag orsakat av dåliga fönster. Med energibesparande glas ökar både din komfort och ditt humör med flera grader. Det enda som minskar är elräkningen!

Energiglas pris

Priset på energiglas ligger idag på ca 600kr/kmv. Det är ibland möjligt att inhandla energiglas till billigare priser genom ett byggvaruhus men vår rekommendation är att du vänder dig till en kunning glasmästare. Eftersom energiglas ej är helt billigt kan det kännas lockande att sänka priserna men det du bör kalkylera är den långsiktiga vinsten i form av energibesparingar snarare än inköpskostnaden för energiglasen.

Ett miljövänligare val

När du använder mindre energi för uppvärmning, förorenar du också mindre. På detta sätt bidrar du även till att begränsa CO2-utsläppen genom att installera energiglas. Därför är inte energiglas inte enbart en fråga om en minskad energiräkning och en ökad komfort för din familj, utan också en ett enkelt och effektivt sätt att förbättra vår gemensamma miljö.

Så fungerar energiglas 

För den som vill veta hur energiglas fungerar och är uppbyggda följer här några tekniska detaljer om energibesparing fönsterglas.

Solenergi är kortvågiga energi och ljus, medan uppvärmning och värme från radiatorer och den mänskliga kroppen utgörs av långvågig energi. Energiglas förses med en beläggning men precis som vanliga fönsterglas släpper även energiglasen in solens ljus och energi i rummet. Samtidigt speglar det belagda energiglaset den långvågiga värmeenergin tillbaka in i rummet, vilket gör att ytterst lite värmeenergi försvinner ut genom fönstret. Energiglas är uppbyggda med ett tunt metallskikt, vid tillverkning tillämpas i huvudsak två olika beläggningsmetoder:


Att förse energiglas med mjuka beläggningar ger oftast en bättre effekt än de hårda skikten, men är samtidigt är de mjuka varianterna känsligare för fysisk påverkan. Energiglas med hårda beläggningar är mycket reptåligare. Viktigt är att beläggningen alltid är vänd mot hålighet i luftspalten. Beläggningar  är nästan osynliga, med en lätt nyans som varierar beroende på typ och tillverkare.

Jämfört med konventionella 2-lagers isolerglas minskar värmeenergiförlusten till mindre än hälften. För värmeisoleringen, spelar det egentligen ingen roll vilken av beläggningarna som är vända mot rummet. Med på de flesta typerna av energiglas, kan man kontrollera vilken sida som den osynliga beläggningen är fäst på, genom att hålla ett ljus framför energiglaset. Ljuset kommer då reflekteras i de olika glasytor. Den belagt glas har en annan färg vid reflektion, speglingen är då ofta rödaktig eller blågrå till färgen. Viktigt att komma ihåg är dock att inte hålla lågan för nära energiglaset eftersom det då kan spricka!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)